Behandeling erectiestoornis

behandelmethode-erectieproblemenErectieproblemen kunnen behandeld worden op verschillende manieren. De behandeling hangt af van de oorzaak van de erectiestoornis. Raadpleeg een arts om de juiste behandelmethode vast te stellen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende manieren waarop een erectieprobleem behandeld kan worden.

Therapie

De behandeling van een erectieprobleem via gesprekstherapie kan effectief zijn. De oorzaak moet dan wel psychisch zijn. Tijdens gesprekstherapie wordt gepraat over de oorzaak van het erectieprobleem. Bij sekstherapie staat de (beleving van) seks en intimiteit centraal.

Medicatie

Een arts zal meestal als eerst erectiepillen overwegen. Er zijn verschillende erectiepillen die het krijgen van erectie makkelijk maken. Seksuele prikkels zijn dan nog wel nodig. In sommige gevallen is een spontane erectie wenselijk (dus zonder de aanwezigheid seksuele prikkels). Medicijnen daarvoor bestaan, maar niet in pilvorm. Wij maakten een overzicht van medicijnen die worden voorgeschreven bij erectieproblemen.

Prothese

Een drastische oplossing voor erectieproblemen is het plaatsen van een penisprothese. De penisprothese (ook wel erectieprothese of penisimplantaat genoemd) wordt tijdens een medische ingreep aangebracht. Daarmee kan elk gewenst moment een erectie plaatsvinden. De penisprothese wordt meestal gezien als laatste optie. De behandeling kan namelijk pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen er infecties plaatsvinden en kan het implantaat stuk gaan. Aan de andere kant is een penisprothese vaak onzichtbaar aan de buitenkant en heeft hij geen invloed op het orgasme en de zaadlozing.

Andere behandeling erectiestoornis

In sommige gevallen wordt het gebruik van een penispomp geadviseerd. Dat is een plastic buis waarin de penis wordt geplaatst. Door middel van een pompje wordt de lucht uit de buis gepompt, waardoor de penis vacuüm wordt gezogen. Daardoor stroomt meer bloed de penis in en ontstaat een erectie.

Een ander hulpmiddel dat soms geadviseerd wordt is een penisring. Deze kan effectief zijn voor mannen die wél een erectie kunnen krijgen, maar deze niet (lang genoeg) vast kunnen houden. Door het plaatsen van de penisring, blijft het bloed langer in de penis.