Oorzaken van erectieproblemen

oorzaken-erectieproblemenDe oorzaken van erectieproblemen zijn zeer divers. Meestal zijn de oorzaken van een erectiestoornis fysiek of psychisch. Praat met een arts om erachter te komen wat uw oorzaak is. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken van een erectieprobleem.

Leeftijd

Het lijkt een cliché, maar toch is het zo: de kans op een erectieprobleem neemt toe naarmate een man ouder wordt. Bij mannen vanaf 18 jaar is de kans op een erectiestoornis 17%. Zodra de man de leeftijd van 60 bereikt, is die kans al toegenomen tot 40%. Mannen van 70 jaar en ouder hebben zelfs 50% kans op een erectiestoornis.

Dat heeft voor een deel te maken met het hormoon testosteron. De productie daarvan neemt af naarmate mannen ouder worden. En minder testosteron leidt tot erectieproblemen of een verminderd seksueel verlangen. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethodes om een erectiestoornis tegen te gaan.

Psychisch

Het uitblijven van een erectie kan ook tussen de oren zitten. Stress en faalangst zorgen bij sommige mannen voor erectieproblemen. Ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven (zoals een overlijden of het kwijtraken van een baan) kunnen erectieproblemen veroorzaken. Daarnaast kunnen gebeurtenissen in het verleden ervoor zorgen dat iemand bang is voor intimiteit of kan het seksleven niet opwindend genoeg zijn. Psychologische oorzaken kunnen het best bij de bron worden aangepakt. Bijvoorbeeld door de stress weg te nemen of een ingrijpende gebeurtenis te verwerken.

Verstopte bloedvaten

Aderverkalking is een belangrijke oorzaak voor erectieproblemen. Het zorgt ervoor dat bloed moeilijker door de aderen stroomt en daardoor dus minder snel de penis bereikt. Dat maakt het krijgen van een erectie moeilijker. Een erectie ontstaat namelijk door de toevoer van bloed naar de zwellichamen in de penis. Aderverkalking komt vaker voor naarmate met ouder wordt. Het slikken van erectiepillen kan ervoor zorgen dat het bloed gemakkelijker naar de penis stroomt.

Roken en alcohol

alcohol-erectiestoornisEen glas rode wijn per dag schijnt goed te zijn voor de doorbloeding. Teveel alcohol maakt het krijgen van een erectie echter moeilijker. Alcoholgebruik wordt in verband gebracht met een vermindering van het mannelijk hormoon. Het roken van nicotine, cannabis of opium heeft eveneens slechte invloed op het lichaam. Datzelfde geld voor het gebruik van andere hard- en softdrugs.

Suikerziekte

Suikerziekte (of diabetes) heeft een negatieve invloed op de werking van de bloedvaten. De ziekte is daarmee een veel voorkomende oorzaak van erectieproblemen. Maar liefst 70% van de mannen met diabetes krijgt in zijn leven te maken met erectieproblemen.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen vergroten de kans op een erectiestoornis. Met name medicijnen die worden voorgeschreven bij een hoge bloeddruk kunnen problemen opleveren. Deze medicijnen mogen niet worden geslikt in combinatie met erectiepillen. Andere geneesmiddelen die erectieproblemen kunnen veroorzaken zijn antidepressiva.

Oplossing?

Raadpleeg een arts voor een geschikte oplossing van erectieproblemen. Wij maakten een overzicht van verschillende behandelmethodes.