Wat is een erectiestoornis?

erectiestoornis-wat-is-datEen erectiestoornis is het onvermogen om een erectie te krijgen of vast te houden. Er is pas sprake van een erectiestoornis als het meerdere keren onmogelijk is om de penis stijf (genoeg) te krijgen.

Impotentie

Het begrip ‘impotentie’ wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt. Impotentie heeft namelijk meerdere betekenissen. Soms wordt er te vroeg klaarkomen of een minder seksueel verlangen mee bedoeld. Impotentie klinkt bovendien negatief: alsof men zwak zou zijn. En dat is onjuist. Daarom gebruiken we tegenwoordig de term erectiestoornis.

Schaamte en relatieproblemen

Een erectieprobleem heeft meerdere nadelen. Het belemmert niet alleen het hebben van fijne seks, maar geeft de man vaak een slecht gevoel. ‘Hem niet omhoog krijgen’ geeft veel mannen een gevoel van schaamte en onzekerheid. En omdat de oorzaken vaak psychisch zijn, maakt deze onzekerheid het krijgen van een erectie nóg moeilijker. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel: het erectieprobleem wordt daardoor nog hardnekkiger.

Oorzaak van een erectiestoornis

Een erectiestoornis wordt vaak geassocieerd met ouderdom. Niet helemaal terecht: de oorzaak van een erectieprobleem is in bijna de helft van de gevallen psychisch. Bij de overige gevallen is er sprake van een fysieke oorzaak. Wel is het zo dat naarmate de man ouder wordt, de kans op een erectiestoornis toeneemt.

Mannen boven de 60 jaar hebben ruim 40% kans op een erectiestoornis. Dat is aanzienlijk meer dan de 17% die geldt voor alle mannen ouder dan 18 jaar. Al laat dat laatste percentage goed zien dat het probleem bij een relatief grote groep mannen voorkomt.

Oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om van een erectiestoornis af te komen. De meest gebruikte (en meest snelle) oplossing is het gebruik van speciale medicatie. Uit onderzoek blijkt echter dat de meeste mannen geen doktersrecept durven te vragen bij hun huisarts. Tegenwoordig is er DokterOnline: een online apotheek met arts in dienst. Die arts schrijft (aan de hand van een online vragenlijst) een recept uit. Schaamte hoeft dan geen belemmering meer te zijn.